appels.jpg

Recepten / Recipes

  • Kweeperengelei

    Ingrediënten (4 potjes):

    • 1 kilo kweeperen
    • 1 kaneelstokje
    • 1,5 kilo suiker (per liter sap)
    • sap van 2 citroenen

    De kweeën wassen en in grove stukken snijden. In een pan doen met kaneelstok met zoveel water dat ze net onder staan (iets minder dan 1 liter). Aan de kook brengen. Vuur meteen laag draaien en zachtjes ongeveer 60 minuten laten pruttelen. In het begin, indien nodig, het grauw dat boven komt drijven met de schuimspaan eraf scheppen. Ronde zeef of vergiet bekleden met schoon en vochtig kaasdoek en vruchten met vocht en al hierin storten. Het vocht opvangen in een schone pan. Nacht laten uitlekken en er niet op drukken (anders wordt de gelei troebel). Vocht meten en suiker toegegeven als aangegeven, plus citroensap. Opnieuw aan de kook brengen en 5 minuten flink laten doorkoken. Gesteriliseerde jampotjes vullen met de gelei en luchtdicht afsluiten.

    Tip: Lekker op brood, maar ook in sausen, zoals bij wild en gevogelte. Of bij een stukje pittige kaas!