appels.jpg

Recepten / Recipes

  • Appeltaart

    Ingrediƫnten:

    • 2 eieren
    • zout
    • 1 kilo goudrenetten
    • 3 theelepels kaneel
    • 30 gram custard poeder
    • 5 dl melk
    • 1 zakje vanille suiker
    • 1 eetlepel citroensap
    • 2 theelepels citroenrasp
    • 150 gram rozijnen
    • 75 gram walnoten
    • 2 eetlepels abrikozenjam
    • poedersuiker
    • 300 gram zelfrijzend bakmeel
    • 150 gram basterdsuiker
    • 175 gram boter

    Doe suiker, bakmeel, koude boter, 1 ei en zout naar smaak in een kom. Snijdt de boter met messen en meng vervolgens met koude handen tot samenhangend deeg. Laat ca. half uur rusten in de koeling.

    Maak de custard: melk aan de kook brengen. Papje roeren van de custardpoeder met 6 eetlepels melk en de vanillesuiker. Door de hete melk roeren. Opwarmen tot vloeistof gebonden is. Laten afkoelen (regelmatig roeren). Appels schillen en in schijfjes snijden. Mengen met rozijnen, fijngehakte walnoten, citroensap en -rasp en kaneelpoeder. Oven verwarmen op 175 graden (150 bij een hete lucht oven). Springvorm invetten. Aanrecht bestuiven met bloem en het deeg uitrollen. Springvorm hiermee bekleden (houdt wat deeg achter). Gaatjes prikken in het deeg. Afgekoelde custard over de bodem verdelen. Hierover appelschijfjes dakpansgewijs leggen, laagje noten/rozijnen, opnieuw appelschijfjes, enz. Rest van het deeg in reepje over de vulling vlechten. Appeltaart in midden van de oven in ca. 1.15 uur goudbruin bakken. Direct daarna bestrijken met abrikozenjam. En voor opdienen bestrooien met poedersuiker.